Leerlingen leren software met open broncode gebruiken.

Leerlingen leren software met open broncode gebruiken.

Digitale vaardigheden vormen een belangrijk deel van het (basis)onderwijs. Voor steeds meer werk en opleidingen is beheersing van software nodig. De keuze die de school / overheid maakt over welke software wordt aangeleerd is belangrijk.

Points

Persoonlijk ben ik er niet blij mee dat grote, gevestigde bedrijven dit extra voordeel krijgen, omdat ik denk dat meer competitie goed is voor de software-sector en daarmee voor concurrentie, innovatie en lagere prijzen voor consumenten zal leiden.

Het is voor een opleidingsinstituut echter niet betrouwbaar in te schatten of LibreOffice in de toekomst Microsoft Office gaat vervangen qua gebruikersaantallen, hetzelfde met GIMP vs. Photoshop, en ik zou het zonde vinden om studenten software aan te leren, die ze in de toekomst niet meer gaan gebruiken.

Open source software is ethischer om aan te leren, door closed source software aan te leren loop je risico op het Vendor lock-in effect waardoor mensen later minder geneigd zijn om over te schakelen op ethischere alternatieven aangezien ze de software dan vaak (voor een deel) op nieuw moeten leren beheersen.

Enerzijds is het belangrijk dat studenten ervaring moeten krijgen met software die in de praktijk veel gebruikt wordt, die ondersteund wordt met updates, zodat alle energie die erin gestoken wordt om studenten iets bij te brengen toekomstbestendig is. Aan de andere kant zorgt het studenten ervaring laten opdoen met specifieke softwarepakketten (bijv. Microsoft Office, Adobe Photoshop) ervoor dat deze software door de studenten (onterecht) geprefereerd wordt, omdat ze hier bekend mee zijn.

Scholen hebben een maatschappelijke taak: leerlingen opleiden om burgers te zijn van een sterke, slagvaardige, onafhankelijke, coöperatieve en vrije samenleving. Ze moeten het gebruik van vrije software bevorderen. Door vrije software te onderwijzen, kunnen ze burgers opleiden die klaar zijn om in een vrije informatiesamenleving te leven.

Met vrije software kunnen leerlingen leren hoe software werkt. Propriëtaire software verwerpt dit idee: De kennis die je wilt opdoen is geheim — leren is verboden! Gesloten software is de vijand van de geest van het onderwijs, dus het zou niet getolereerd moeten worden in een school, behalve als een object voor reverse engineering.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information