Stimuleren dat huishoudens zelf regenwater gaan opvangen

Stimuleren dat huishoudens zelf regenwater gaan opvangen

Bijna al het regenwater dat op huizen valt wordt rechtstreeks op het riool geloost. Hierdoor komt het in de grote rivieren terecht in plaats van dat het in de grond trekt en de grondwaterstand aanvult. Daarnaast gebruiken veel huishoudens met tuinen & boeren het kraanwater of grondwater voor de irrigatie van tuinen. Ik stel voor om het zelf opvangen van hemelwater te promoten, om de droogte in Nederland tegen te gaan en riool overstromingen door de klimaatverandering te voorkomen

Points

Huizen die regenwater niet in het riool lozen, kunnen tegenwoordig subsidie aanvragen. De subsidie moet echter aangescherpt worden, zodat huizen die het water op straat lozen (waarna het via de straatputje toch weer in het riool beland) geen recht meer krijgen op deze subsidie.

In sommige plaatsen is er reeds subsidie mogelijk, (zoekwoord: afkoppelen hemelwater), maar hier wordt nog niet veel gebruik van gemaakt.

Het is water dat gratis uit de lucht komt vallen, en dat niet verzadigd is met mineralen (lees:kalk) bevat en daarmee uitermate geschikt is om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen naar planten/gewassen te transporteren.

Vanuit Waterschap AGV doen we dit al. Ik denk dat veel andere waterschappen dit ook al doen. Prima om dit ook landelijk te gaan doen.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information