Digitale infrastructuur in handen overheid

Digitale infrastructuur in handen overheid

Niet bij de markt, niet bij multinationals; ik zou graag zien dat de verantwoordelijkheid en beheer van de digitale infrastructuur bij de overheid komt te liggen. Hoewel de relatie per definitie moeizaam en vol spanning is, is de overheid controleerbaar via het juridisch systeem en de democratie. Beheer van infrastructuur is van oudsher een overheidstaak, zo regelt de Amerikaanse grondwet de postbezorging!

Points

Verkeerswegen en waterwegen worden beheerd door de overheid. Waarom digitale wegen niet? Burgers binden zich zich nu vaak aan normen en staan allerlei inbreuken in hun burgerrechten toe door gedachteloos vinkjes te zetten bij algemene voorwaarden. Mooi en treurig om te zien dat internetreuzen steeds vaker naar overheden kijken om spelregels voor te schrijven, bv t.a.v. gezichtsherkenning, en bv t.a.v. sociale netwerken (Washington Post, Mark Zuckerberg, 30 maart 2019).

Ministerie van Digitale Infrastructuur stond al in ons 2017 programma. Wat mij betreft blijft dat erin. Binnen die verantwoordelijkheid kunnen er trouwens natuurlijk nog steeds wel taken door marktpartijen uitgevoerd worden.

Leuk argument, maar hoe zie je het in de praktijk? Gaat de overheid weer kabelnetwerken opkopen? Krijgen we allemaal een gratis 56k6 staatsmodem?

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information