Niet-bindend referendum, waarna kamer (ipv. kabinet) stemt

Niet-bindend referendum, waarna kamer (ipv. kabinet) stemt

Als er onvoldoende draagvlak is voor een poltieke beslissing, moet het nog steeds mogelijk zijn om de regering tot orde te roepen. Uit de Brexit situatie is helaas gebleken dat dit -de- manier is voor populisten om hun wil er door ter drukken. Ik stel voor: Indien voldoende handtekeningen zijn opgehaald, zal de -kamer- zich moeten buigen over het besluit (in plaats van het kabinet). De kamer staat dichter bij het volk en heeft de gelegenheid zich beter te verdiepen in de materie dan de burger.

Points

Referenda moeten meer een middel zijn om zaken op de politieke agenda te zetten dan om zaken af te schieten.

Er bestaan veel misverstanden bij burgers over politieke beslissingen, omdat sommige mensen de situatie niet goed kunnen inschatten, niet de juiste informatie hebben, of alleen vanuit hun eigen perspectief dingen zien.

Ik ben voorstander van directe democratie en er derhalve voor dat belangrijke beslissingen voor stemming aan het volk worden overlegt middels referendum. Een raadgevend referendum en correctief referendum maken wat mij betreft, deel uit van directe democratie.

Populisten en mensen met veel geld hebben teveel macht in de media om publieke opinie te beinvloeden (zie bijv. Nigel Farage inzake de Brexit)

In de huidige situatie kijkt het kabinet na een referendum -zelf- opnieuw naar de beslissing, en dit veroorzaakt het "wij van wc-eend adviseren wc-eend"-probleem en beschadigd het beeld van de democratie. Als we andere gekozen volksvertegenwoordigers (die wel politieke ervaring hebben en die we toch al betalen) er na een referendum over laten beslissen, voorkomen we dit probleem. Dit voorkomt ook dat ik bijv. mijn opa moet blijven uitleggen waarom de Euro nog steeds een goed idee is.

Brexit was geen referendum (op initiatief bevolking), maar een plebisciet (uitgeroepen door de zittende macht). Plebiscieten worden wel vaker misbruikt. En het is al zo dat de Kamer zich erover buigt. In de praktijk is het alleen vaak zo dat door fractiediscipline en een meerderheidskabinet dit op hetzelfde neerkomt. Liever gewoon een correctief bindend referendum.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information