ggd onderzoeken vrijwillig

ggd onderzoeken vrijwillig

In principe zouden onderzoeken door de GGD vrijwillig zijn, maar in de praktijk voelen ouders en kinderen zich onderdruk gezet. School wordt erbij betrokken en ingezet als pressiemiddel. Het zou goed zijn om dergelijke onderzoeken echt op vrijwillige basis plaats te laten vinden.

Points

Kinderen krijgen al op hun 5e een psychologische test. Vanaf groep 7 moeten ze zelf een vragenlijst invullen. In ieder geval op de middelbare school staan daar behoorlijk wat privacy gevoelige vragen tussen als seksuele geaardheid en of meisjes al ongesteld zijn geweest. Het zou in ieder geval goed zijn als vraag 1 in al die formulieren überhaupt gaat over de vraag of je wel of niet mee wilt doen. En nee zou gewoon een geaccepteerd antwoord moeten zijn.

Bij onderzoeken op mensen is het belangrijk om de vrijwilligheid te benadrukken, maar blijkbaar is dat bij onderzoeken door de GGD niet nodig.

Zeker omdat de testen voor jongeren op school gemaakt moeten worden voelen jongeren een peer pressure, waardoor ze mogelijk niet willen, maar niet het gevoel hebben dat het mag.

@Helga: "bij de huisarts ggd onderzoek doen": Wil jij ouders opzadelen met -nog- een extra verplichting waar ze hun kinderen jaarlijks mee naar toe moeten rijden? Een ouder vragen om een middag extra vrij te vragen van zijn/haar werk, voor iets wat in een fractie van de schooltijd kan, is een gegarandeerde manier om aversie te kweken tegen iets dat eigenlijk in het belang van ons allemaal is: het welzijn van kinderen.

@Helga: De school faciliteert het GGD om in het schoolgebouw het GGD onderzoek te verrichten. Dit zijn professionele mensen, die niet aan de school verbonden zijn, en die het recht op privacy van kind en ouders begrijpen. (voor de andere tegen-argumenten: zie mijn andere posts). Dat je insinueert dat het GGD onderzoek de privacy schaadt, om zo proberen mee te liften met Piratenpartij-standpunten vind ik een kwalijke zaak.

Ondanks dat het weigeren van het onderzoek mag, is het belang van het onderzoek gegrond, en daarmee ook enige overtuigingskracht vanuit de school gerechtvaardigd. Het is wel nog steeds toegestaan als ouder om bij het onderzoek aanwezig te zijn.

Het onderzoek van de GGD heeft als doel om tijdig lichamelijke en/of geestelijke problemen op te sporen. Een oogonderzoek zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderen die slecht kunnen zien tijdig een bril krijgen; een ooronderzoek zorgt er voor dat kinderen met hoorschade een hoorapparaat krijgen. Dit is belangrijk, omdat deze kinderen zonder deze hulpmiddelen handicaps hebben die invloed hebben op hun schoolprestaties, baankansen & gezondheid. Weigeren mag gewoon, maar het belang is gegrond.

Karel wat is er mis met gewoon bij de huisarts dingen als ogen, oren en eventueel meten en wegen? Alsof ouders dat zelf niet kunnen. Geestelijke problemen kunnen juist ook gecreëerd worden door te veel de focus te leggen op wat er 'mis' is met een kind.

Zeker kinderen zelf zullen in een schoolse setting niet het gevoel hebben dat weigeren een optie is. Verder is school qua medische zaken geen partij en horen zij zich dus niet met beslissingen van ouders omtrent medische zaken te bemoeien. Dit zou onder privacy moeten vallen.

@Helga: "Alsof ouders dat zelf niet kunnen.": Nee inderdaad, dat kunnen die ouders niet allemaal even goed. Laat staan dat ze allemaal de tijd en moeite erin stoppen om allemaal in precies dezelfde week van het jaar te testen, met een geijkte weegschaal en een goede administratie. Mijn moeder zou dan een paar kilo minder dan mijn daadwerkelijke gewicht op het formulier gezet hebben, zodat ik niet als dikste van de klas bekend zou worden. Zou dat geholpen hebben denk je?

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information