Rechters moeten wetten weer kunnen toetsen aan de Grondwet

Rechters moeten wetten weer kunnen toetsen aan de Grondwet

Op dit moment is Nederland nagenoeg het enige land in West-Europa dat een totaalverbod op constitutionele toetsing door de rechtelijke macht kent.

Points

De huidige situatie is absurd. De mogelijkheid tot Constitutionele Toetsing door de rechtbank is belangrijk voor het behoud van onze rechten en democratie.

In een tussenrapportage van 21 juni 2018 pleit de staatscommissie voor de invoering van een Constitutioneel Hof. Belangrijke redenen die de commissie hiervoor aanvoert zijn "gebleken of vermoede gebreken in de wetgeving" en "de verslapte aandacht voor de kwaliteit van wetgeving" bij kabinet en parlement. Constitutioneel Hof is geen gek idee mijns inziens en heel gewoon in vele landen.

Nergens mag aan de Grondwet nu getoetst worden. Zeer gevaarlijke situatie!

@Wil/@Mireille: ik ben niet zo thuis in de grondwet en het voorstel is me nog niet voldoende duidelijk. Kun je alsjeblieft situaties uitleggen waarin het nodig/handig geweest was om wetten te toetsen aan de grondwet?

Volgens mij staat dit al in ons progamma. Goed dat het erin blijft.

Presentatie met argumenten voor dit plan: https://www.slideshare.net/Matthijs85/geef-de-grondwet-eindelijk-eens-waarde

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information