Invoeren bindend correctief referendum

Invoeren bindend correctief referendum

Om de democratie te beschermen moeten burgers de mogelijkheid hebben om wetsvoorstellen van de regering terug te draaien indien er niet voldoende draagvlak is. Er kunnen handtekeningen worden verzameld. Als er voldoende steun is kan het referendum plaatsvinden. De regering moet zich committeren aan de uitslag.😅

Points

Meer directe invloed van de bevolking op de politieke besluitvorming zorgt voor meer draagvlak.

Mensen begrijpen steeds beter hoe het spelletje op hogerhand al heel lang werkt en hoe het ongelijkheid in de kaart speelt. De wetenschap dat ze besluiten kunnen aanvechten heeft alles met democratie te maken. Wanneer je democratie een warm hart toedraagt kun je niet anders dan een bindend correctief referendum instellen.

Vertrouwen werkt twee kanten op. Als je draagvlak wenst dan dien je een positief mensbeeld te hebben en bereid zijn vertrouwen te geven.

Huidige wetsvoorstel correctief referendum blijft hangen bij 2e kamer. https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vkvktxdov1qr/35129_initiatiefvoorstel_van_raak

"De leden van de fractie van de SGP worden bedankt voor het mooie compliment over de «zekere mate van vasthoudendheid» van de initiatiefnemer. Dat er een principiële tegenstelling zou bestaan tussen de vertegenwoordigende democratie en het referendum als vorm van directe democratie is lang onderwerp geweest van debat. Staatscommissies in het verleden hebben het correctief referendum aanbevolen als een versterking van de vertegenwoordigende democratie" https://www.parlementairemonitor.nl/9353000

Op het moment dat de bevolking een andere mening heeft dan de politiek, mag getracht worden draagvlak te creeeren door betere voorlichting en duidelijkere uitleg aan mensen die geen politiek jargon begrijpen. Er bestaan namelijk veel misverstanden bij burgers over politieke beslissingen omdat mensen de situatie niet goed kunnen inschatten, of alleen vanuit hun eigen perspectief dingen zien.

Ik vind het geen goed plan dat wij burgers rechtstreeks gaan beslissen over bijv. politieke zaken als internationale handelsakkoorden; daar zijn wij niet voor opgeleid en is een voedingsbodem voor populisten (zie het Verenigd Koninkrijk en de US). Laat bij voldoende handtekeningen bijv. de 1e/2e kamer stemmen (ipv. het kabinet). Deze mensen staan dichter bij het volk maar hebben wel de gelegenheid zich goed te verdiepen in de materie.

Staat al sinds jaar en dag in ons partijprogramma. Goed dat we het erin laten.

Hier ben ik erg op tegen. het volk is niet in staat het beste te zien voor zichzelf. De kortetermijnvisie zal nog erger zegevieren dan anders.

Vergeet niet dat een groot deel van de stemmers alleen maar onderbuik stemt. Ik hoef echt niet nog meer populisten in machthebbende positie.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information